Nieuws

6 juni 2016
EEN KOOKWORKSHOP VOOR MANNEN
Kulturhus De Klaampe in Westerhaar organiseert in samenwerking met ZorgSaam Twenterand een kookcursus voor mannen onder het motto ‘Alle mannen kunnen koken’.

De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten op woensdag van 17.45 – 20.00 uur en is bestemd voor mannen die de kookkunst onder de knie willen krijgen. De cursus wordt begeleid door Jack Wever en Dick Beltman, beiden koks bij Eetmee Twenterand.

Het is de bedoeling om enkele 3 gangen maaltijd te leren bereiden en kennis te maken met de verschillende mogelijkheden van aardappelen, groente en vlees / vis.

Na het koken wordt er samen gegeten.

Tijdens de 5e bijeenkomst, de Grand Finale, wordt er gekookt voor familie vrienden en/of kennissen. Zij betalen dan € 8,- voor de maaltijd (exclusief drankjes).

Meedoen met deze cursus? Opgeven kan via 0546- 481456, Alie Menzo. De totale kosten voor de cursus bedragen € 40,- (incl. een kopje koffie of thee na). De startdatum in 2016 is 12 oktober. In 2017 zal de cursus starten op 11 januari en op 8 maart. De cursus wordt gehouden op de woensdag van 17.45 uur – 20.00 uur in Kulturhus de Klaampe in Westerhaar.
____________________________________________________________________________

 

31 oktober 2014
ASN FOUNDATION steunt Eetmee Twenterand met een bijdrage van € 2.500,-

Eetmee Twenterand heeft van ASN Foundation een bijdrage gekregen van € 2.500,-. Dit bedrag is voor een deel bestemd om het project ook in de toekomst te kunnen voortzetten. Daarnaast zal een deel worden besteed aan de Eetmee-moestuin in Vroomshoop en aan de Dorpstuin in Den Ham.

De ASN Bank zet zich in om de duurzaamheid van de samenleving te bevorderen en laat zich daar in haar economisch handelen door leiden. Economische groei mag volgens de ASN Bank niet ten koste gaan van het milieu, de natuur, kwetsbare bevolkingsgroepen of anderszins worden afgewenteld op toekomstige generaties. In Nederland is de ASN Bank sinds 1960 voorloper op het gebied van duurzaam bankieren. De bank is actief op het gebied van beleggen, sparen, betalingsverkeer en duurzame financieringen. De ASN Bank heeft ruim 600.000 klanten en een totaal beheerd vermogen van € 11,9 miljard.

Via de ASN Foundation ondersteunt de ASN Bank projecten over de hele wereld. Het doel van de ASN Foundation is geld beschikbaar te stellen aan organisaties en projecten om duurzame initiatieven mogelijk te maken.

Eén van de doelstellingen van Eetmee Twenterand is dat het project toegankelijk is voor alle inwoners van de gemeente Twenterand en vooral voor die mensen die extra ondersteuning kunnen gebruiken. Een substantieel deel van de bijdrage van de ASN Foundation zal dan ook besteed worden aan het beschikbaar stellen van Eetmee-cadeaubonnen. De ervaring van de afgelopen jaren is dat ‘de ontmoeting’ voor heel veel gasten zeker zo belangrijk is als het lekkere eten.

Omdat Eetmee Twenterand geen subsidie ontvangt, is het afhankelijk van donaties en extra giften van de gasten tijdens de Eetmee-momenten. Daarvoor staan op alle locaties spaarpotten in de vorm van een kistje, die door leerlingen van CSG Het Noordik in Vroomshoop zijn gemaakt. Er wordt soms zeer ruimhartig gegeven.

ZorgSaam Twenterand is heel erg blij met de bijdrage van de ASN Foundation voor Eetmee. Zo krijgt het project voor steeds meer inwoners van de gemeente Twenterand en ook voor alle Eetmee-vrijwilligers een positieve betekenis.

__________________________________________________________________________________________
25 juni 2014

Slagerij Schipper verzorgt voor Eetmee Vroomshoop een lekkere barbecue voor een goede prijs

De Zaak vol Smaak. Dat is de slagzin van Schipper, slagerij en traiteur in Vroomshoop. Op maandag 17 juni hebben de gasten van Eetmee Vroomshoop genoten van een smaakvolle barbecue, verzorgd door Schipper. Er waren verschillende vleessoorten,  lekkere salades en stokbrood met kruidenboter. Mark Schipper verzorgde het geheel en samen met  de Eetmee vrijwilligers kregen de gasten een lekkere gezonde maaltijd  voor een goede prijs. De sfeer was ontspannen en iedereen had het naar z`n zin. Slagerij Schipper draagt het project een warm hart toe en sinds enkele maanden kan Eetmee Vroomshoop er iedere maand terecht voor een goed stukje vlees tegen een speciale prijs. De barbecue werd afgesloten met ijs en de gasten gingen voldaan naar huis. Eetmee heeft in juli en augustus een zomerstop. Vanaf september verzorgen de vrijwilligers weer maandelijks op alle Eetmee locaties een lekkere (warme) maaltijd tegen een lage prijs.

Hebt u geen zin om alleen te eten, betaalbaar uit eten met uw gezin te gaan, er even uit te zijn en anderen te ontmoeten? Schuif dan gerust aan! Eetmee vraagt € 5, – per persoon, een gezin met kinderen t/m 12 jaar betaalt € 7,50. Een extra gift  wordt zeer op prijs gesteld. Het is ook mogelijk om iemand een maaltijd bij Eetmee aan te bieden met een Eetmee-cadeaubon.

____________________________________________________________________________________________

23 juni 2014

Leerlingen Noordik Vroomshoop timmeren spaarpotten voor Eetmee Twenterand

Afgelopen weken hebben leerlingen van CSG Het Noordik, samen met hun docent Pieter de Ruijter, voor alle vier locaties van Eetmee Twenterand een spaarpot getimmerd.

Als dank ontvingen de leerlingen een Eetmee cadeaubon, waarmee ze met een klas- of huisgenoot een keertje bij Eetmee kunnen komen eten. Eetmee ontvangt geen subsidie en is afhankelijk van giften en sponsoring.

Het maken van de spaarpotten is niet de enige samenwerking met Het Noordik Vroomshoop. Het afgelopen schooljaar hebben 5 leerlingen ook al hun maatschappelijke stage bij Eetmee gelopen. Tot grote tevredenheid van alle partijen.

Vanaf september staat er een spaarpot op elke locatie tijdens een Eetmee-maaltijd.  Gasten betalen € 5,- per maaltijd, mensen  die meer te besteden hebben, geven vaak een extra bijdrage. Op deze manier zorgen we er met z’n allen voor dat Eetmee Twenterand betaalbaar en toegankelijk blijft voor iedereen.

Zoals bekend, verzorgt Eetmee gedurende 10 maanden per jaar in de kernen Westerhaar (Kulturhus), Vroomshoop (MCC), Den Ham (Harwig) en Vriezenveen (Vjennestube) een gezonde en betaalbare maaltijd voor alle inwoners van de gemeente Twenterand. Samen eten stimuleert de onderlinge betrokkenheid en versterkt de samenhang in wijk en dorp en de dorpen onderling. Eetmee is een groot succes. Dat blijkt uit het grote aantal gasten, dat elke week bij één van de Eetmee-locaties komt eten.

___________________________________________________________________________________________

2 juni 2014

Plaatselijke ondernemers versterken het project

Iedere week kunnen gasten in één van de grote dorpen van Twenterand terecht voor een lekkere maaltijd in een ongedwongen sfeer. Inmiddels zijn alle locaties voorzien van een vrijwillige kok. Eetmee Westerhaar wordt ondersteund door Watske Wynia en Erna Mondeel, van Partycentrum de Zandstuve. De kok van Eetmee Vroomshoop is Ineke Jansen van het Wapen van Vriezenveen, in Den Ham kookt Jeroen Kolkman voor Eetmee en Dick Beltman, van oorsprong banketbakker is hobby kok bij Eetmee Vriezenveen. Samen met de overige vrijwilligers verzorgen ze een gezonde betaalbare maaltijd.

Om de maaltijd betaalbaar te houden hebben inmiddels ook enkele plaatselijke ondernemers hun medewerking toegezegd. Schippers, slagerij Traiteur in Vroomshoop en Gildeslager Johan Kleine in Westerhaar gaan met korting, vlees leveren aan Eetmee Vroomshoop en Westerhaar. Bij boerderij Dekker in Westerhaar kunnen alle Eetmee locaties terecht voor (biologische) groenten, aardappelen en uien tegen kostprijs, bij C1000 in Westerhaar worden de overige ingrediënten zoveel mogelijk gekocht en bij Eggens in Vroomshoop worden de asperges voor alle locaties gekocht tegen een vriendelijke prijs. Het loonbedrijf Wardenier sponsort en verzorgt de basiswerkzaamheden voor de nieuw aan te leggen moestuin in de Nijverheid in Vroomshoop.

Eetmee Twenterand is dankbaar voor alle ondersteunende hulp, ook omdat het project  geen subsidie ontvangt en afhankelijk is van giften en sponsering. Samenwerking en ondersteuning versterken de samenhang in wijk en dorp en de dorpen onderling.

_____________________________________________________________________________________________

27 mei 2014

Barbecueën op alle locaties

In de maand mei hebben gasten volop kunnen genieten van de asperges van Landwinkel Eggens. Eetmee Vriezenveen sluit hiermee af op 31 mei. In juni  gaat Eetmee Twenterand barbecueën. Op alle Eetmee locaties kunnen de gasten genieten van een lekker stukje vlees, salades en stokbrood. De vrijwilligers verzorgen het geheel.  Het vlees wordt betrokken van slagerij Schippers, Johan Kleine en het Vrieshuis. De groente tegen kostprijs van Boerderij Dekker. iedereen is van harte welkom, jong en oud. Eetmee heeft in juli en augustus een zomerstop. Vanaf september verzorgen de vrijwilligers weer maandelijks op alle Eetmee locaties een lekkere (warme) maaltijd tegen een lage prijs.

Hebt u geen zin om alleen te eten, betaalbaar uit eten met uw gezin te gaan, er even uit te zijn en anderen te ontmoeten? Schuif dan gerust aan! Eetmee vraagt € 5, – per persoon, een gezin met kinderen t/m 12 jaar betaalt € 7,50. Een extra gift  wordt zeer op prijs gesteld. Het is ook mogelijk om iemand een maaltijd bij Eetmee aan te bieden met een Eetmee-cadeaubon.

Eetmee dagen en locaties in juni:

Woensdag 4 juni
17.00 uur inloop, 17.30 uur maaltijd
Kultürhus, Beeklaan 1 te Westerhaar

Dinsdag 10 juni
17.00 uur inloop, 17.30 uur maaltijd
Harwig, Ommerweg 1 te Den Ham

Maandag 16 juni
17.00 uur inloop, 17.30 uur maaltijd
MCC, Oranjeplein 1 te Vroomshoop

Zaterdag 28 juni
16.30 uur inloop, 16.45 uur maaltijd
Vjenne Stube, Harmsenweg 8 te Vriezenveen.

__________________________________________________________________________________________
22 april 2013

Stichting ZorgSaam Twenterand

2 april 2013

Eetmee Twenterand door naar landelijke finale Kroonappels

Uit bijna 4.000 aanmeldingen is Eetmee Twenterand, een vrijwilligersproject van Stichting ZorgSaam Twenterand,  gekozen als één van de 60 finalisten die kans maakt op een Oranje Fonds Kroonappel. Een bijzondere prestatie, ongetwijfeld mede mogelijk gemaakt door alle lokale stemmen.

Op 18 april is de landelijke finaledag, waar 20 finalisten per categorie een presentatie houden. Er zijn 3 categorieën t.w. Buurt, Jeugd en Helpende Hand. Eetmee Twenterand is finalist in de categorie Buurt.

De komende weken wordt op locatie een korte promotiefilm opgenomen.  Deze film is onderdeel van de presentatie op 18 april en wordt ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals in de tentoonstelling die langs alle delen van het Koninkrijk reist.

De winnaars worden op 18 april, na juryberaad, bekend gemaakt, in aanwezigheid van alle finalisten en media. Zij winnen een Appeltje van Oranje én € 50.000,=.  De officiële prijsuitreiking vindt plaats op 16 mei, waarbij ook onze nieuwe Koning en  Koningin, beschermpaar van het Oranje Fonds, aanwezig zullen zijn.

Deze finaleplaats is voor alle enthousiaste vrijwilligers die bij Eetmee Twenterand zijn betrokken en ook voor alle gasten, een hele leuke erkenning.

___________________________________________________________________________________________

11 maart 2013

Restaurant Harwig helpt Eetmee uit de brand.
Vrijwillgers gevraagd voor Den Ham

Op dinsdag 16 april start Eetmee bij restaurant Harwig aan de Ommerweg in Den Ham.
De organisatie is geruime tijd op zoek geweest naar een geschikte locatie in deze kern van Twenterand. In afwachting van de renovatie van de school ‘De Maten’ werden gesprekken op diverse locaties gevoerd. De bereidwilligheid om mee te werken was groot, echter er waren teveel aanpassingen nodig om Eetmee uit te kunnen voeren. Harwig reageerde enthousiast en stelde direct  zijn locatie open voor Eetmee. Vanaf dinsdag 16 april wordt Den Ham toegevoegd aan de Eetmee kernen in Twenterand. Eetmee staat voor ontmoeting, tijd voor elkaar en een lekkere (warme) maaltijd tegen een lage prijs en wordt gerund door een groep vrijwilligers. Jong en oud is welkom bij Eetmee.

Eetmee is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor Den Ham. Telefoon, 0546- 646111 Email: a.menzo@welzijntwenterand.nl.

_____________________________________________________________________________________________

11 maart 2013
Eetmee Twenterand kandidaat voor Oranje Fonds Kroonappels
Ter gelegenheid van de aankomende inhuldiging organiseert het Oranje Fonds de zoektocht naar de Kroonappels. Er zijn drie categorieën: Jeugd, Buurt en Helpende Hand. Stichting ZorgSaam Twenterand doet mee aan deze grote landelijke actie in de categorie Buurt. Vanaf nu is deze voordracht te bekijken op www.kroonappels.nl onder gemeente Twenterand. In het stemweekend van 15, 16 en 17 maart kan iedereen uit deze gemeente hierop stemmen en zo het beschermpaar van het Oranje Fonds de weg wijzen naar de mooiste sociale initiatieven. De initiatieven met de meeste stemmen in de gemeente gaan door naar de volgende ronde.

Het Oranje Fonds reikt ieder jaar de Appeltjes van Oranje uit en bekroont daarmee succesvolle sociale initiatieven. Ter gelegenheid van de inhuldiging van het beschermpaar van het Fonds wordt een speciale editie georganiseerd. In het gehele koninkrijk kunnen maatschappelijke organisaties bestaande initiatieven voordragen in één van de drie categorieën. De drie uiteindelijke winnende organisaties krijgen het predicaat Oranje Fonds Kroonappel en winnen elk € 50.000,- en een bronzen beeldje, uitgereikt op Paleis Noordeinde door de nieuwe Koning en Koningin.

Eetmee Twenterand vindt sinds 2010 plaats in Vriezenveen en vanaf februari 2012 in Westerhaar, en Vroomshoop. Eetmee vindt 1 keer per maand plaats in de 4 grotere kernen t.w. Vroomshoop (maandag), Den Ham (dinsdag), Westerhaar (woensdag) en Vriezenveen (zaterdag). Men kan inlopen vanaf 17.00 uur en om 17.30 uur wordt de maaltijd geserveerd. Het project voorziet duidelijk in een behoefte. Een aantal deelnemers heeft inmiddels zowel in Vriezenveen,  Westerhaar als ook in Vroomshoop gegeten. Op 16 april a.s.starten we ook Den Ham. De werving van vrijwilligers daar verloopt heel voorspoedig.

Samen eten is gezellig, men ontmoet anderen, het bevordert sociale contacten. Eetmee past in de de “dorpskracht visie”, het bevordert samenhang en betrokkenheid in de wijk en het dorp en ook in de dorpen onderling. Iedereen is welkom, jong, oud, alleenstaanden en gezinnen.
Het idee is dat mensen, die daaraan behoefte hebben of het leuk vinden, éénmaal per week in één van de grotere kernen van de gemeente Twenterand een lekkere, gezonde maaltijd kunnen nuttigen voor weinig geld samen met anderen.

Eetmee wordt gerund door ongeveer 50 vrijwilligers. Maandelijks komen er tussen de 150 en 200 gasten mee-eten. Het enthousiasme onder zowel de mee-eters als de Eetmee-ers is erg groot.
In overleg met de koks worden menu en werkzaamheden vastgesteld en verdeeld.
Alle dorpen hebben een eigen groep vrijwilligers die, zo nodig ook inzetbaar zijn in de andere dorpen.
Voorbereiden, koken, tafels dekken en ruimte aankleden,  bedienen, afwassen en opruimen/ schoonmaken, gasten ontvangen, het welkomstwoord doen. Vrijwilligers eten mee en zitten tussen de gasten aan tafel. Ook hierdoor wordt de onderlinge betrokkenheid en saamhorigheid vergroot. Vrijwilligers kunnen ook worden betrokken bij de Public Relations en de werving.
StichtingZorgSaam Twenterand ondersteunt de vrijwilligers en coördineert het project.

Het Oranje Fonds steunt initiatieven door geld, kennis en contacten. Per jaar besteedt het het Fonds ongeveer 30 miljoen euro aan zo’n 8.000 grote en kleine maatschappelijke organisaties. De financiering hiervan komt van de Nationale Postcode Loterij, de Lotto en Van Vrienden en het bedrijfsleven. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds.

___________________________________________________________________________________________
Introductie van Joep
Op 25 februari 2013 werd Joep geïntroduceerd als spaarpot van Eetmee Vroomshoop. Gasten die Eetmee iets extra’s willen geven, kunnen hierin een donatie doen. De bijdragen hiervan komen ten goede aan het Eetmeeproject.

___________________________________________________________________________________________

2 juli 2012
Eetmee krijgt gift van Gemeentebelangen Twenterand

Voor de maand juni waren alle gemeentefracties uit Twenterand uitgenodigd om te komen eten bij Eetmee. Wethouder Koster en gemeenteraadsleden van GBT en PVDA schoven vervolgens aan in Vriezenveen. In Westerhaar waren gemeenteraadsleden van GBT vertegenwoordigt en in Vroomshoop aten  zowel wethouder Oordt als raadsleden van GBT mee.

Iedereen was tevreden over het eten, de sfeer en de organisatie, Eetmee wordt gerund door door vrijwilligers. Behalve de extra individuele giften van de raadsleden kan het project zich verheugen op een extra gift van Gemeentebelangen. Zij schenken € 150,- aan het  project, te verdelen over de 3 Eetmee kernen. Deze extra giften zorgen er mede voor dat Eetmee betaalbaar kan blijven voor iedereen. Eetmee past in de “dorpskracht visie”, het bevordert samenhang en betrokkenheid in de wijk en het dorp. Samen eten is gezellig, men ontmoet anderen en het bevordert sociale contacten. Er kan in alle kernen worden meegegeten en  iedereen is welkom;  jong, oud, alleenstaanden, gezinnen enzovoort.

Eetmee wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers.  Na de zomervakantie gaat  Eetmee weer van start. De data van september t/m december 2012 vindt men op www.eetmeetwenterand.nl

___________________________________________________________________________________________

2 juli 2012
Stichting Twenterand Cultuur verdubbeld opbrengst voor Eetmee

Op 3 juni vond de wedstrijd “Taarten en zo” plaats in de Theetuin te Geerdijk en het MCC te Vroomshoop. Op maandag 25 juni werden de vrijwilligers van Eetmee Vroomshoop verrast door de bestuursleden van St. Twenterand Cultuur. De opbrengst van de verkoop van de taartpunten en cup cakes was maar liefst € 250,- .

De stichting besloot hierop het bedrag te verdubbelen tot € 500,- en te schenken aan Eetmee Twenterand. Deze extra gift zorgt er mede voor dat Eetmee betaalbaar kan blijven voor iedereen. Eetmee past in de “dorpskracht visie”, het bevordert samenhang en betrokkenheid in de wijk en het dorp. Samen eten is gezellig, men ontmoet anderen en het bevordert sociale contacten. Er kan in alle kernen worden meegegeten en iedereen is welkom; jong, oud, alleenstaanden, gezinnen enzovoort. Eetmee wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers. Na de zomervakantie gaat Eetmee weer van start. De data van september t/m december 2012 vindt men op www.eetmeetwenterand.nl

___________________________________________________________________________________________
24 mei 2012

Website Eetmee Twenterand in de lucht

Eetmee Twenterand heeft sinds vandaag een eigen website. Op de website vindt men, behalve allerlei wetenswaardigheden over dit in 2010 gestarte project ook alle praktische informatie. Ook kan iedereen die mee wil eten op één van de drie locaties zich hier via de mail opgeven.

Eetmee staat voor ontmoeting, tijd voor eTaartenenzolkaar en een lekkere maaltijd tegen een lage prijs en wordt gerund door een groep vrijwilligers.

Heeft u geen zin om alleen te eten, betaalbaar uit eten met uw gezin te gaan, er even uit te zijn en anderen ontmoeten? Schuif dan gerust aan! Iedereen is welkom.

Eetmee wordt in Vroomshoop en Westerhaar maandelijks gehouden. In Vriezenveen 1x per 2 maanden. Iedereen die wil deelnemen aan de maaltijd kan zich tot 2 dagen van tevoren opgeven via de mail of telefonisch. Een extra vrije gift wordt in dank aanvaard. De kosten per maaltijd bedragen
€ 3,50. Gezinnen met kinderen t/m 12 jaar betalen € 6,-.

De deelnemers die tot nu toe hebben meegegeten zijn erg enthousiast m.n. over de kwaliteit van de maaltijd en de gezelligheid.

In juni worden de laatste maaltijden van dit seizoen verzorgd. In Vriezenveen op 2 juni, in Westerhaar op 13 juni en in Vroomshoop op 25 juni.
In deze maand zijn ook de College- en Raadsleden van de gemeente Twenterand uitgenodigd om te komen mee-eten. De eerste aanmeldingen zijn inmiddels binnen. De vrijwilligers van Eetmee hopen op een grote opkomst.
In september worden de nieuwe data voor het volgende seizoen via de website en andere media weer bekend gemaakt. Hopelijk gaan er steeds meer mensen van dit leuke project gebruik maken.

Het is ook mogelijk om iemand een maaltijd bij Eetmee aan te bieden door middel van een Eetmee-cadeaubon.